Euro torta 2007
(TORTA S ORIEŠKOVO-POMARANČOVÝM KRÉMOM)
CESTO NA KORPUS:
- 30 g hľadká múka
- 0,3 g kypriaci prášok
- 100 g kryštálový cukor
- 50 g mletý oriešok
- 50 g mletá mandľa
- Strúhaná pomarančová kôra 1 pomaranča
- 3 vajcia (150 g)
- 50 g olivový olej
- 0,4 g škorica
- 1g soľ
- 3 ošúpané pomaranče
- 100 g nugátový krém
Všetky hore uvedené príslušenstvá (okrem ošúpaných pomarančov a nugátového krému) dáme do misy a pomiešame ich mixérom počas 2 minút. Takto urobené cesto na korpus vlejeme do tortovej formy (priemer 26 cm), rovnomerne roztrieme a tiež rovnomerne natlačíme na to 100g nugátového krému. Na povrch nugátového krému nanesieme ošúpané a nakrájané pomaranče. Pečieme 25 minút na 180°C. Vychladené korpus vykrojíme z formy, položíme na tácku a obklopíme cesto už očistenou tortovou formou.
POMARANČOVÝ KRÉM:
2 platne bieleho želatínu (4 g)
3 vajcia (variť 30 minút v pare, 70°C)
150 g cukor
130 ml pomarančová šťava
Strúhaná pomarančová kôra 1 pomaranča
1 tyč vanilky (môžeme nahradiť rozmarínom)
180 g margarín (najlepšie rozkrájať na kocky studeno)
Želatínu namočíme do studenej vody. Vajcia, cukor, pomarančovú šťavu, strúhanú pomarančovú kôru a vanilku vložíme do misy a varíme nad parou, kým nezačne zhustnúť. Želatínu necháme odkvapkať a primiešame ku krému. Margarínové kocky pridáme, kým je ešte želatína horúca – toto už primiešame mixérom. Krém prefiltrujeme sitom, čo potom vlejeme do predchystanej tortovej formy, na povrch urobeného korpusa. Necháme vychladnúť v chladničke. Z vychladnutej torty vezmeme tortovú formu a ozdobíme podľa vlastného kusu.
DEKORÁCIA:
1 ošúpaný pomaranč
100 ml sirup granátového jabĺka
Ošúpaný pomaranč vložíme do sirupu, kým nebude celý jeho povrch červený. Potom pomaranč nakrájame na tenké kúsky a dáme ich na okraj torty. Čokoládové stružliny zformujeme z bielej čokolády, európsku vlajku z cukru.